SEIDENBAUM HOUSE

Designed by Richard Dorman and built in 1965, the Seidenbaum house was commissioned for famed Los Angeles Times columnist, editor, and writer, Art Seidenbaum and his sculptor wife Patricia, and their family.  The three bedroom home sits atop the hillside between Bel-Air and Sherman Oaks, down a private drive, off Mulholland Avenue.  Sitting on over 1-acre, the home enjoys 180 degree views of the mountains, valley, and Hollywood sign.

Krueger Architects has designed a complete restoration of the home that carefully keeps the intent of Dorman’s original “4-pod” design.  Original details including the tongue and groove, Douglas Fir post and beam, wood-clad ceiling, and the infinity edge pool are being restored, while an update to the floorplan, new windows to maximize the panormic views, and California Modern interior finishes will update the home for the needs of 21st Century living.


Award-winning design by Richard Dorman and Associates. Named by the American Institute of Architects as one of the “greatest pieces of architecture in Los Angeles” created between the years 1947 and 1967.

Iconic Hollywood Hills Home Restoration

Once considered the outer suburbs of Los Angeles, the Seidenbaum family decided to move their family to a quieter space where both Art and Patricia could explore their professional, creative interests and the children could have room to grow.  Secluded down a private drive off Mulholland, the estate compound includes a main house, guest/carriage House, greenhouse, and pool. 

The home’s unique, four-pod configuration staggered, rather than all lined up, along with pitched roof paired with flat roofs is atypical of Richard Dorman’s other work in the LA-market.  This lead us to believe that the Seidenbaum’s influence on the home design resulted in creating this striking profile. The two center pods have steeply pitched roof lines that square-off at the top where a large, south facing clerestory windows sits in each.  With the home’s north-facing orientation, this clerestory windows bring much needed natural lighting into the interior spaces. These two pods are used for the common, main living spaces.  A central, doubled-sided fireplace anchors these two pods and will remain a focal point of the redesign.  Flanking on the right and left are the bedroom wings of the home.  These two pods have flat roofs and are at a slightly lower elevation to the main living spaces resulting a step down into these spaces.  The master bedroom, a private studio, bath, and closet are in one pod, where the children’s and guest spaces are on the other side of the split-plan home.  A key feature of the main suite is a visual courtyard space separating this pod from the main pod.  Windows on both sides allow for expansive views of the pool and the San Fernando Valley from the interior spaces that would otherwise have been cut off with walls.  The home’s cantilever design has created a covered area under the home adjacent to the pool. 

The restoration process for this mid-century, iconic home has included much research to understand the homeowner’s and Richard Dorman’s intent with the design so that this can be honored as we redesign the home’s interior for the needs of 21st century living.  The exterior of the home will remain as originally designed.

FROM THE ARCHITECTURAL RECORD, 1967:

The Character of the site was kept in mind at all phases of design and construction. The architect said that the dominant use of wood “carries out the feeling of the mountain area” which has been further enhanced by the planting of 200 pine seedlings to prevent soil erosion. Cost [to build the entire project] was about $57,000″

 

ORIGINAL ARCHITECT: RICHARD DORMAN & ASSOCIATES
ORIGINAL BUILDER: LEE LAUGER

RESTORATION ARCHITECT: KRUEGER ARCHITECTS
CONSTRUCTION: DESIGN-BUILD

 

Initial Design Concept found in Art & Architecture, 1965
Art + Architecture, 1965. Richard Dorman's Seidenbaum Residence

Historic Photos from the Julius Shulman Archive

Photo credits from 1967, Julius Sherman in the Getty Research Institute Archives

Under Construction

Before

From the Blog

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google